Formål

“Adblock Plus lader dig tage kontrollen over internettet tilbage og se nettet, som du selv ønsker det. Tilføjelsen understøttes af over 40 filterabonnementer på mange forskellige sprog, som automatisk sættes til formål fra fjernelse af online reklamer til blokering af alle kendte malware-domæner. Adblock Plus lader dig også tilrette dine filtre med en række praktiske metoder, inklusiv en kontekstfunktion for billeder, et blokerfaneblad for Flash- og Javaobjekter og en liste over blokerbare elementer til fjernelse af scripts og stilark.”

Ovenstående definition er hentet fra siden, hvor du installerer tilføjelsen til Firefox. Af samme side fremgår det, at tilføjelsen har 17,4 millioner brugere. Der er også et link til en YouTube-video, men det virker ikke.

Installation i Firefox
 1. Følg linket ovenfor. Klik på den grønne “+ Føj til Firefox”.
 2. Klik på “Installer”.
 3. Du får denne side: Adblock Plus blev installeret. Af siden fremgår også, at du kan hente Adblock Browser, som er en adblocker til tablet og telefon, både til Android og iOS.
 4. Hvis du går til Firefox’ side med tilføjelser (klik yderst til højre i toppen på de tre streger), vil du se tre knapper: Indstillinger, Deaktiver og Fjern.
 5. Vigtigt: Du må ikke køre to adblockere på en gang, da det kan have utilsigtede konsekvenser. Hvis du fx har uBlock, skal denne enten deaktiveres eller fjernes.
 6. Hvis du alligevel vil – eller er nødt til – at tillade “reklamer” klikker du på det lille ikon med teksten ABP. Fx er man nødt til at lave en undtagelse for sundhed.dk for at få siden til at fungere. Bag ikonet finder du muligheden for “Slå fra på denne side”.
 7. Hvis du klikker på “Indstillinger”, kommer der en række muligheder, som du kan eksperimentere med. Hos mig står alting til standard, og det fungerer fint.

Installation i Internet Explorer
 1. Hent programmet ved klik på knappen mens du er i Internet Explorer.
 2. Du får en side med en stor grøn knap “Agree and install for Internet Explorer”. Tryk på den.
 3. Filen, der hentes, hedder “adblockplusie-1.6.exe”
 4. Exe-filen ligger enten bag “Åbn mappe” eller “Vis hentede filer.” (Hos mig findes den begge steder.)
 5. Det letteste er dog at vælge “Kør”, der sætter den sædvanlige installationsguide i gang. Gennemfør den.
 6. Undervejs i processen afsluttes Internet Explorer. Start browseren igen.
 7. Nederst kommer en besked om, at tilføjelsen er klar til brug. Klik på “Aktiver”.
 8. Hvis du vil se, hvor tilføjelsen ligger, klikker du øverst oppe på “Funktioner”. Vælg derefter “Administrer tilføjelsesprogrammer”. Du vil se, at programmet står som aktiveret.

Installation i Google Chrome
 1. Hent udvidelsen ved at klikke på knappen. Det bringer dig uden videre til en side i Chrome Webshop, (men udvidelsen er stadig gratis). Oppe i venstre hjørne findes et søgefelt. Skriv “adblock plus” i feltet. Det resulterer i en liste med mange forskellige adblockere.
 2. Klik “+ Føj til Chrome”. Herefter kommer en lille boks, hvor du klikker på “Tilføj udvidelsen”.
 3. Den grønne knap ændres til en blå med teksten “* Bedøm det”. Samtidig åbnes et nyt faneblad, hvor det fremgår, at “Adblock Plus blev installeret”.
 4. Hvis du gerne vil se på indstillingerne, klikker du på det lille røde ikon “ABP” øverst i højre hjørne (med andre ord til højre for adresselinjen).

Alternativer

På DR.dk findes en gennemgang af ovenstående. Den er ikke så detaljeret, som dem jeg har skrevet om og nogle af mulighederne, skal der betales for.

Jeg er ikke enig med ham i løsningerne til Appleenheder og Androidtelefoner og -tablets.

I min gennemgang af Firefox fremgår: “Adblock Browser, som er add blocker til tablet og telefon, både til Android og iOS.” Disse må være bedre/nyere alternativer, og dem tror jeg mere på.


Hanne B. Stegemüller, 5. januar 2017