Formål

Programmet er i den gratis udgave et fint supplement til dit antivirusprogram. Derudover er programmet en blanding af “Malwarebytes” og “AdwCleaner”, som vi kender fra “Rensepakken“.

Definition på en bot

En bot (eller webrobot) er et computerprogram, der er lavet til at udføre noget ved hjælp af internettet og som i modsætning til en robot ikke har noget fysisk legeme.

Mange typiske botter udfører triviel dataopsamling af store datamængder, for eksempel ved at søge efter indhold på World Wide Web eller udsende spam. Botterne kan være fjernstyrede eller automatiske. Andre botter har mere komplicerede funktioner og kan udvise kunstig intelligens. Sådanne botter bruges fx i computerspil i form af computerstyrede spillere, eller som chatbots som indtil videre (2016) har en primitiv personlighed, viden og intelligens sammenlignet med menneskets. På Wikipedia er der også en del bots der laver en masse trivielt arbejde automatisk, se Wikipedia: Botter. Kilde: Wikipedia.

Hent programmet

Programmet hentes ved klik på knappen. Det er gratis.

Klik på den røde Download-knap. Dette åbner en exe-fil, som lige nu (februar 2018) hedder spybotsd162.exe, som du skal gemme fx på skrivebordet, så den er let at finde.

Dobbeltklik på filen. Du får et vindue, hvor Windows spørger, om programmet må lave ændringer på din PC. Accepter dette. Installationsguiden beder dig vælge sprog og foreslår automatisk dansk. Klik “OK”. Næste billede er et velkomstbillede, som du klikker “Næste til”. Det næste trin er at udpege installationsmappe; jeg vælger denne: “d:Program Files (x86)Spybot – Search & Destroy”. Klik “Næste”.

Herefter skal du vælge de komponenter, der skal installeres. Standarden er “Full installation”, og den skal du vælge. Det kan altid ændres senere. Klik “Næste” og klik “Næste” endnu en gang.

Installer

Næste trin er, et tilbud om en sikkerhedskopi af registreringsdatabasen. Det er altid en god idé, Tryk derefter på knappen “Næste” til venstre i bunden. Du får nu tre muligheder:

  1. Læs gennemgangen
  2. Læs hjælpen
  3. Begynd at bruge programmet. Klik på denne knap. Nu er der kun dette billede på skærmen:
Gennemgang af de tre knapper:
  1. “Scan system”: Kontroller systemet for spyware og andre trusler.
  2. “Gendannelse”: Det er ikke gendannelse i Windows’ forstand (altså det som “Systemgendannelse” kan). Der er derimod tale om, at du kan gendanne, hvis du mener, at Spybot Search & Destroy har foretaget sig noget, du ikke ønsker.
  3. “Search for updates”. Programmet opfordrer til, at du opdaterer en gang om ugen.

Klik på “Scan system”, som er den øverste knap, pilen peger på, på billedet ovenfor.

Når det er første scanning, vil du blive bedt om at opdatere først. Du bliver ledt til en liste over lande, du kan hente opdateringerne fra. Jeg valgte en af dem med “Safer Networking (Europe).”

Hvis du ikke bliver bedt om at opdatere, kan du selv gøre det ved i venstre side at klikke på “Søg efter opdateringer”. Hvis der er opdateringer:

  1. Du får et lille vindue med afkrydsningsfelter.
  2. Sæt vinge ved dem alle.
  3. Klik på download.

Jeg fik et vindue, der (vist nok) drejede sig om sammenhængen til Windows 10. Jeg takkede nej.

Herefter gik den egentlige scanning i gang. Hos mig tog det ca. 30 minutter.

Resultatet var, at der var seks problemer. De opfordrer til, at du sætter dig ind i, hvad forkortelserne betyder. Problemerne løses ganske enkelt ved at klikke på “Afhjælp valgte problemer”, som pilen peger på:


Hanne B. Stegemüller & Martin Østerberg, 26. august 2016