Formål og anvendelse

Nedenstående citat stammer fra producentens hjemmeside:

“Mød Icecream Screen Recorder, et værktøj der giver dig mulighed for at optage ethvert område af skærmen – enten som et screenshot eller en videofil. Den intuitive og brugervenlige software tilbyder en komplet række af værktøjer og funktioner for professionel skærmoptagelse. Med vores skærmoptagelse software kan du optage webinars, spil og Skype videoer i HD, og ​​meget mere på en hurtig og strømlinet måde.”

Programmet få både i en købeversion og en gratis. Jeg vil gerne have købeversionen, der en gang for alle koster 30 $.

Firmaet har nogle meget fine og fyldestgørende manualer (på engelsk) her.

Hent og installer

Programmet hentes ved klik på knappen. Du kan også se en præsentationsvideo, på den side, du kommer til. Vælg “Free download” også selvom du planlægger at købe programmet. Du henter nu en fil ved navn “screen_recorder_setup.exe”. Gem den et sted, hvor den er let at finde igen fx på skrivebordet.

Dobbeltklik på exe-filen. Klik “Ja” til næste skærmbillede. Vælg herefter “Dansk” og OK. Der kommer en licensaftale, du skal acceptere. Der kommer et skærmbillede, hvor du kan vælge forskellige supplerende opgaver. Som standard er der flueben i dem alle. Klik “Næste” og “Installer”.

Der er åbenbart en eller anden fejl, for det oplyses, at programmet bruger nogle filer, der bør opdateres. Jeg synes ikke, fejlen har nogen betydning, så jeg klikker “Luk programmerne automatisk”.

Installationen går i gang, og det tager kun få sekunder.

Brug programmet

Du mødes af et skærmbillede, der med det samme oplyser om, at der er to hovedopgaver:

 1. Indfang video og
 2. Screenshot (skærmbilleder).

Det er en god idé at starte med indstillingerne i nederste højre hjørne. Det kan være rart at få besluttet, hvor du vil have filerne gemt, og derudover skal du have printet fanen “Genvejstaster” ud. Det skyldes, at programmet under videooptagelser bliver skjult nede i “Tray” i Windows’ nedre højre hjørne, så du er nødt til at kende genvejstasterne for fx at stoppe optagelsen af en video. Det forekommer ikke videre gennemtænkt.

Eksempel: Lav et screenshot (skærmbillede)
 1. Klik på Screenshot.
 2. Marker med musen, hvor meget der skal med på dit billede. Optageren går i gang med det samme, og der kommer en besked om: “Vælg screenshot område”. Du kan klikke på den lille nedadgående orange pil til højre for “brugerdefineret”, som bringer dig til en række foruddefinerede størrelser. Eller også fortsætter du bare med at markere med musen, og det er så den størrelse, der kaldes brugerdefineret.
 3. Når du slipper musen fra området og igen trykker på det orange ikon med kameraet til venstre, gemmes dit billede.
 4. Der kommer en besked om “Filnavn”. Idéen er, at du kan skrive et mere forståeligt filnavn og dernæst taste OK. Du kan også fortsætte med det umulige filnavn og så klikke “Spring over”. Herefter er dit billede færdigt.
 5. En anden – og måske lettere – måde at få indstillet billedets størrelse er at gå til det sted i programmet, hvor du kan se dine filer. Klik på “Screenshot” hvorved der kommer en lille menu, der viser de forskellige muligheder for at at vælge billedstørrelse. Det er vist herunder:
Eksempel: Optage en video af skærmen
 1. Gå til forsiden og vælg “Indfang video”.
 2. Vær sikker på, at du har printet genvejstasterne ud, da der er flere handlinger, der ikke kan foretages, mens optageren kører
 3. Oppe i toppen af billedet kan du få vist forskellige størrelser til optagelsen, og fx få vist “Omkring mus”, som resulterer i, at der kommer en lille gul cirkel, der hvor musen peger. Det er en funktion, der er god til supportformål.
 4. Marker det udsnit af skærmen, du vil optage en video af.
 5. Klik på “Optag” i venstre side. Der tælles ned fra tre sekunder, hvorpå optagelsen går i gang.
 6. Stop optagelsen med den firkantede knap i kontrolpanelet eller endnu bedre: Upload videoen til din YuoTubekanal. Det belaster ikke din webside så meget, og derudover behøver du ikke tænke på filens størrelse. Der er hjælp til dette her.

Hvis du i indstillingerne har valgt de rigtige enheder for lyd (højtaler og mikrofon), kan du let sætte lyd på dine præsentationer.  Du vælger de rette enheder i “Indstillinger” og så “Lyd”.

En anden fin mulighed er, at du kan få skjult ikonerne på dit skrivebord. Det kan jo være, at du ikke ønsker at vise dit skrivebord for alle, der ser din video. Det gør du i “Indstillinger > Video > Skjul skrivebordsikoner”

Herunder har du et eksempel, hvor jeg ser mig lidt omkring i det gamle Excelark med ønsker til guides.

Problemer?

Jeg havde mange problemer med at få det til at virke på nettet. Lokalt virkede det fint. Enten kunne jeg ikke uploade filen, fordi filtypen ikke var tilladt, eller også kunne den uploades, men der vistes alene en stor sort kasse, der hvor billedet/videoen skulle være. Af og til var filen for stor. Disse problemer eksisterer ikke, hvis du bruger YouTube-metoden.

Løsninger:

Kan ikke uploade: Hvis du har en WordPress side og ikke kan uploade din fil, kan der være hjælp at hente i denne artikel, hvor du findes hjælp til at ændre i din fil “functions.php.” (Tag backup først.) Du skal sætte nedenstående kode ind nederst i din “functions.php”.

// Added to extend allowed files types in Media upload
add_filter('upload_mimes', 'custom_upload_mimes');
function custom_upload_mimes ( $existing_mimes=array() ) {

// Add *.EPS files to Media upload
$existing_mimes['eps'] = 'application/postscript';

// Add *.AI files to Media upload
$existing_mimes['ai'] = 'application/postscript';

return $existing_mimes;
}

Der vises kun en stor kasse:

Igen: disse problemer eksisterer ikke, hvis du går via YouTube.

Problemet kan være filtypen – fx mp4 – og at den først skal konverteres. Iceream Screen Recorder tillader desværre ikke ret mange filtyper. Det er ikke tilstrækkeligt at ændre filtypen med stifinder.

Hent og installer TEncoder Video Converter her. Programmet konverterer dine filtyper. I denne video er det vist, hvilke indstillinger du skal lave, for at få det til at fungere. De vigtigste er:

 • Video Codec: H264
 • Audio Codec: AAC
 • Osv. Men du skal se hele videoen for at få alle indstillinger sat korrekt.

Filen er for stor: Hvis du har en WordPress side, kan du indsætte nedenstående kode i din .htaccess-fil (tag backup først). Det bevirker, at du forøger den tilladte filstørrelse. Hvis du har adgang til cPanel, har du også mulighed for at indstille disse størrelser i “MultiPHP Editor”, der ligger i sektionen “Software”. Det er noget nemmere.

php_value max_input_vars 9000
php_value max_upload_filesize 200M
php_value post_max_size 200M
# END WordPress

Hanne B. Stegemüller, 12. februar 2017