Formål

Fra producentens hjemmeside (i min oversættelse og udvælgelse): “Et collageprogram der er nemt at bruge. Med ganske få klik med musen kan du lave collager, scrapbøger, plakater, invitationer, kalendere mv. Programmet er let og hurtigt at lære.

Med programmet følger en lang rækker skabeloner og baggrunde. Du vælger selv papirstørrelse og retning for billedet.

Programmet rummer en Wizzard (tryllekunstner/troldmand), som gør det let at designe og arrangere det, du vil vise.”

Programmet findes i en gratisversion og en købeversion. Denne guide angår købeversionen, der (februar 2018) koster 29,90$, der svarer til 179 kr.

Hent og installer

Hent programmet på producentens hjemmeside vha. knappen til højre. Klik “Download” for at komme videre. På næste billede vælger du “Picture Collage Maker Pro”og klikker “Download”. Det frembringer en exe-fil, der skal gemmes. Filen hedder: “PictureCollageMakerPro.exe”. Gem den et sted, hvor du let kan finde den igen fx på skrivebordet.

Dobbeltklik på exe-filen. Så kommer den sædvanlige: “Vil du tillade, at denne app, som er fra en ukendt udgiver, foretager ændringer på din enhed?”. Det svarer du ja til.

  1. Vælg sprog: Dansk kan ikke vælges, så det er sikkert bedst at lade den stå på “English”.
  2. Licensspørgsmål: Accepter og tryk “Next”.
  3. Yderligere opgaver: standarden er, at der skal placeres et ikon på skrivebordet” Bevar fluebenet her. Fjern evt. fluebenet i “Create a Quick Launch shortcut”. Jeg vil anbefale, at bevare fluebenet, til du nærmere er klar over, hvad det betyder for dig. Tryk “Next”.
  4. Installationsbillede med opsummeringer af hidtidige valg: Du bør kunne danne programmet med de foretagne valg. Klik “Install”.
  5. Installationen gennemføres lynhurtigt. Der vises herefter: Thank you for installing Picture Collage Maker Pro!
Brug programmet
Brug en skabelon (template)

For at komme hurtigt i gang kan du vælge “Create from template”. Der er rigtig mange foruddefinerede templates (skabeloner). Hvis du vil have fuld kontrol over din collage, skal du vælge “Create blank collage”. Her tager jeg udgangspunkt i en template: Layout _006, der er meget simpelt i forhold til det. der ellers findes. Det kan være en god idé at kigge alle skabelonerne igennem.

Udpeg din billedmappe i venstre side. Du trækker billederne over i skabelonen og slipper dem på den rigtige plads. Du kommer ind til en redigeringsboks, hvor alle indstillinger for teksten kan laves (størrelse, skrifttype, farve osv.) Når du har placeret alle billeder og navne, er collagens basis færdig. Gem på disketten i menuen. Filen får filtypen .pwp.

I venstre side finder du nederst “Navigation Pane”, som er en lang række indstillingsmuligheder for både denne collage og dem du laver uden et template.

Når du allerede har en collage, er den mest interessante mulighed “Background”. Du kan vælge at bruge dem, som de er eller redigere dem ved at markere en baggrund og så klikke på “More settings”. En fin mulighed er, at du kan lave en baggrund ud af et af dine egne billeder: Sæt prik i “Image” og tryk på “Load”. Udpeg et af dine billeder vha. “Import pattern” og klik OK.  Eksemplet herunder viser hvad der sker hvis man justerer på knappen “opacity”. I eksemplet har jeg valgt værdien 50. Din nye baggrund bliver placeret nederst på listen.

Når du gemmer undervejs mens du arbejder, bruges filformatet .pwp.

Når du er tilfreds med collagen, skal den gemmes i et af de gængse billedformater: File > Save collage as picture (eller knappen “Share” i menuen), som tilbyder flere forskellige formater. Standarden er JPG, men .PNG giver et bedre resultat.

DPI (mål for kvaliteten af et billede) er som standard sat til 300. Det er fint, hvis man skal printe collagen, men skal den vises på nettet er en DPI på 72 tilstrækkelig. Du retter denne værdi i menupunktet Collage > Collage Panel Setting.

Start fra bunden uden skabelon (template)

Vælg “Create blank collage” på startbilledet. Du får vist de grundlæggende indstillinger som størrelse, papirretning og DPI. Vær opmærksom på at DPI på 300 giver meget store filer, der er egnede til at printe. Hvis du vil vise din collage på nettet, skal DPI sættes ned til 72.

Du får et blankt stykke “papir”. Udpeg din billedmappe i venstre side, og træk billederne over eller dobbeltklik. Placer nogle stykker, så du har lidt at “lege” med. Træk billederne rundt til de står, hvor du vil have dem. Bemærk de to grønne pileknapper i menuen, der bruges til at justere billedernes placering i forhold til hinanden: Forrest eller bagerst.

Programmet har ikke de samme muligheder for at “blende”, som PhotoTangler har, men de to programmer supplerer hinanden fint.

Knappen “Add” i menuen er vigtig, da det er her, du tilføjer: billeder, clipart, tekst, kalender eller en tom ramme.

Hvis det hvide “papir” bliver for kedeligt, kan du tilføje en baggrund på samme måde, som da du startede med et template. Baggrunden kan forstørres/zoomes ved at bruge skyderen, der er placeret over de forskellige baggrunde.

Menupunktet “Photo” rummer en række muligheder for at redigere det enkelte billede: Beskære, rotere, sæt bagved, sæt forrest, centrere osv. Marker et eller flere billeder for at aktivere menupunkterne. Beskæringsfunktionen er meget effektiv og rummer flere standarder. Det vigtigste er, at du bevarer fluebenet i “Lock aspect ratio”, hvilket vil sige, at forholdet mellem højde og bredde skal bevares.

Ovre i højre side er der nederst i sektionen “Layer” en visning af de elementer, din collage består af, og her kan de klikkes til og fra. Fordelen ved at bruge denne sektion er, at du ikke sletter elementet, men kan eksperimentere med visning/ikke-visning.


Hanne B. Stegemüller, 10. marts 2017