Skærmoptager

Denne guide beskriver Snagit 11, som ikke er den nyeste version, men derimod den, der er lettest at finde rundt i. Nyeste version (september 2018) kaldes Snagit 2018 og købes hos Techsmith.

Der er flere årsager til, at der udvikles nye versioner: det er fx produktudvikling og sikkerhedsbrist. Selv har jeg valgt at tage risikoen, da jeg ikke kan finde rundt i de nyere versioner. Andre kan have det anderledes.

Techsmith har mange links til mange ældre versioner.

Formål

Det er meget ofte en stor hjælp at bruge illustrationer eller små videoer, når man skal forklare noget for andre. Tit siger et billede af skærmen mere end mange ord. Denne guide gennemgår primært det at lave skærmbilleder og videoer med Snagit med de muligheder, der er for dette.

Hent programmet

Hent Snagit 11 her. Under Select your product vælger du, om det skal være til Mac eller til Windows. Denne guide henvender sig til Windowsbrugere. Næste dropdownliste angår versionerne. Vælg version 11.4.3. På næste billede er der i højre side en knap med Download, som du klikker på. Boksen “Åbner snagit.exe” kommer frem. Klik på Gem fil, og gem den et sted, du kan finde den igen.

Jeg kan ikke lige finde prisen, men den bør ligge på ca. 45 dollars.

Installation

Herefter kan du frit vælge sprog for installationen, og du kan angive, om du ønsker den gratis version Free trial eller om du har en licensnøgle. Jeg har en licensnøgle, så den indtaster jeg. Næste skærmbillede spørger, om installationen skal være standard Typical eller tilpasset Custom. Vælg Typical.

Næste skærmbillede hedder Ready to install Snagit, hvor du fx kan vælge, om Snagit skal startes sammen med Windows. Da jeg bruger programmet meget, sætter jeg mærke i Run Snagit when Windows starts – men her skal du være opmærksom på, om du vil bruges programmet meget eller lidt. Klik Install. Lad programmet installere sig.

Brug programmet

Når installationen er færdig, er der sket følgende:

 1. “Snagit 11” ligger som ikon på skrivebordet.
 2. “Snagit 11 Editor” ligger også som ikon på skrivebordet.
 3. Der er kommet en lille rød cirkel med et kamera i toppen af skærmen. Når du har valgt, at programmet skal starte sammen med Windows, er du sikker på altid at have den røde cirkel fremme. Den fører dig til editoren og bruges til at lave skærmbilleder. Det er den letteste indgang til at komme i gang med at bruge programmet.
Om Snagit 11 – Editor

Eksempel: Jeg vil vise, hvordan du laver et skærmbillede af teksten til denne guide

 1. Åbn det, der skal tages et billede af – hvis det ikke allerede er på skærmen.
 2. Tryk på den røde knap i toppen af skærmen.
 3. Lad de gule streger omslutte det skærmbillede, du vil lave.
 4. Gem.

5. Bemærk at der forneden i editoren vises en række med alle dine billeder. Den er praktisk, hvis du er i gang med mange billeder på en gang. Størrelsen på de små billeder kan justeres ved at højreklikke. De kan også fjernes herfra ved højreklik. Det bevirker ikke, at du sletter din filer.

6. Herefter kan du “lege” med de virkemidler, der findes i menuerne Tools og Image. Der er rigtig mange muligheder, og for mange til at beskrive alle detaljer. Til dette billede har jeg brugt Image > Styles og Border. I Border kan du selv vælge farverne, og du kan se effekten, allerede inden du beslutter dig for hvilken, du vil bruge.

7. Hvis du arbejder med noget – fx en guide – og har brug for fx at nummerere trin, har Snagit 11 en meget fin funktion til det.  Du skal i menuen Tools og vælge de små cirkler med tal i. Træk nummer 1 ned, hvor det skal stå. Nærm dig med musen; du skal ikke over 1-tallet, men bare lige i nærheden, så du kan se, at der står 2. Klik med musen, hvorefter du har et 2-tal nøjagtige mage til 1-tallet. Det er meget nyttigt.

Om Snagit 11 – lav en video

Bemærk: Dette afsnit drejer sig ikke om editoren.

Det vigtigste i denne del af Snagit er efter min opfattelse at lave små (eller store) videoer. Du kan se et par små eksempler nederst i guiden. Der er mest bevægelse på den første.

Der er en lille fejl i programmet, som gør at Finalization aldrig bliver færdigt. Der er en længere (engelsk) artikel om det her. Jeg trækker bare, det vigtigste frem:

For at sikre at programmet ikke “hænger” for evigt, skal du lave en ny profil. Øverst oppe i højre hjørne er der et stort grønt plus-tegn – se den røde pil på billedet herover. Klik på det. Du får et billede af en række profiler. Nederst findes My profiles; marker den og tast fx dit navn nede i feltet Name (Navn) og klik Save (Gem).

Når du har gjort det, vises det ude i det store vindue, at du har oprettet en profil i My profiles, at navnet, du gav den, også er synligt.

For at optage en video skal du gøre følgende:
 1. Sørg for at din profil er valgt i vinduet Profiles.
 2. Sørg for at knappen Video er valgt.
 3. Tryk på den røde Click to capture.
 4. Du får Ready to record. Klik på den røde Rec”når du er klar.
 5. Du får en gul firkant, som du bruger til at markere dit optageområde.
 6. Under optagelsen vises knapperne til højre.
 7. Klik stopknappen når du vil slutte optagelsen.
 8. Herefter får du et billede med Finalizing video. Det tager noget tid.
 9. Du føres til Snagit Editor. Her kan du se videoen.
 10. Filen er en mp4-fil, som kan bruges mange steder.
 11. Gem på vanlig vis.

Ved hjælp af de grønne knapper, er det også muligt at sætte lyd på videoerne. Det er ikke omfattet af denne guide, men det kræver selvfølgelig, at du har en mikrofon.

Herunder er vist en meget kort video, der viser, hvordan det kan komme til at se ud.

Video med lyd

En stor styrke ved Snagits videoer er, at der uden videre kan sættes lyd på. Det kan være praktisk, hvis du løser supportopgaver og gerne vil forklare løsningen lidt nærmere. Hvis du ikke uden videre kan høre det, du har optaget, rummer dette afsnit en anvisning på, hvordan du får det til at fungere.

Hvis du vil optage lyd, skal du selvfølgelig have en eller anden form for mikrofon. Når du starter optagelsen, kan du til højre for det lille mikrofon-ikon se, om du er forbundet med den rigtige mikrofon ved at klikke på rækken. Hvis du optager korrekt, bør du selvfølgelig også kunne høre det efterfølgende!

Der er ingen lyd

Hvis du derimod ikke kan høre din lydoptagelse, skal du følgende nedenstående anvisninger, som jeg har direkte fra TechSmith. Her er en længere anvisning (engelsk), som jeg prøver at uddrage essensen af. Hos mig virkede metode 2 Manual fix, og det er derfor den, jeg beskriver.

 1. Sørg for at alle processer, der har med Snagit at gøre, er stoppede. Brug joblisten (CTRL ALT DELETE) for at sikre dig, at de er stoppede.
 2. Find den mappe hvor Snagit 11 er installeret (hos mig fx: C:Program Files (x86)TechSmithSnagit 11).
 3. Find filen: TSCRec3.dll. Højreklik og omdøb den til TSCRec3.dll.bak – du skaber derved en backup, så du altid kan “komme tilbage” igen.
 4. Hent en ny fil ved at klikke på knappen til højre og gem den på din PC.
 5. Højreklik på TSCRec3.dll, der ligger i Zip-filen, når du har pakket den ud. Vælg kopier.
 6. Naviger tilbage til den mappe, hvor Snagit 11 er installeret (jf. punkt to).
 7. Højreklik og vælg indsæt.
 8. Genstart PC’en.
 9. Nu burde det virke.
 10. Det er faktisk min fornemmelse, at det også gjorde processen Finalizing væsentlig kortere.

Hanne B. Stegemüller, 26. januar 2017/revideret 28. september 2018