Formål

Det lyder svært, men det er nemt at have nogle filer på en server hos sin udbyder/host/vært/webhotel (kært barn har mange navne). Jeg bruger ordet “host”. Denne guide søger at fjerne al hokus pokus og at komme til essensen.

Formålet med FileZilla, og de mange andre FTP-programmer, er, at overføre filer mellem din computer og din host – og vice versa. Du kan ganske enkelt se, hvordan filerne sendes afsted til – eller tilbage fra – din host. Det fungerer som en form for stifinder med den lille forskel, at du kommunikerer med en server ude i verden og ikke bare hjemme mellem de forskellige mapper på din PC, men idéen er nøjagtig den samme.

FTP betyder: File Transfer Prototol – selv husker jeg det nu altid som Fil Transport Program.

Der er mange programmer, der beskæftiger sig med FTP. Mit foretrukne gennem mange år er FileZilla, fordi det er så simpelt. Der er ikke noget interessant i at flytte filerne som sådan. Det, der er interessant, er, hvad man kan foretage sig, når de er flyttet.

FileZilla er Open Source, hvilket blandt andet betyder, at det er gratis nu og i al evighed.

Hent og installer
 1. Hent programmet ved at klikke på den røde knap til højre “Hent programmet”.
 2. Klik på den grønne “Downlod FileZilla Client”. Det resulterer i et billede som vist herunder. Du skal bruge knappen “Download” til højre:
 3. Det resulterert i en fil kaldet “FileZilla_3.30.0_win64-setup_bundled.exe”, som du skal gemme et sted, hvor du let kan finde den igen.
 4. Dobbeltklik på exe-filen.
 5. Klik  på “I agree” i billedet med “License agreement”.
 6. Hvis FileZilla allerede er installeret, får du tilbuddet om at genoprette den gamle installation.
 7. Sæt mærke i “Add/Remove/Reinstall components”. Klik “Next”.
 8. Næste billede beder dig tage stilling til, om programmet er for alle brugere på din PC eller kun dig. Klik “Anyone”og “Next”.
 9. Næste billede tilbyder forskellige komponenter. Klik “Next”.
 10. Tag stilling til hvor du vil have programmet installeret. Som hovedregel er forslaget sikkert i orden. Jeg kan dog bedst lide at have mine programmer på mit D-drev. Derfor kommer stien til at hedde: d:Program Files (x86)FileZilla FTP Client. Klik “Next”.
 11. Klik “Install”. Efter maksimalt 10 sekunder har du et billede, der bekræfter, at FileZilla er installeret, og hvor du ved “Finish” kan starte FileZilla. Selvom du havde FileZilla på forhånd, er dine angivelser (dvs. konti) ikke forsvundet ved en re-installation!

Forbind vha. oplysninger fra din host

Som absolut hovedregel vil du have fået alle de forskellige koder, du skal bruge, fra din host. Hvis ikke må du spørge igen. Ingen andre vil kunne svare dig på disse ting!

Start med at gå i “Fil” > “Stedhåndtering”.  Vælg “Nyt sted”.

Nu skal du udfylde Vært (også kaldet host), Port (som regel 21), Protokol (prædefineret til FTP), Kryptering (hvis intet andet virker, vælger du “Almindelig FTP”), Logintype skal stå til Normal, Bruger (har du fået fra din host), Adgangskode (har du også fået fra din host, og ellers må du spørge igen). Angiv at du mangler oplysninger til FTP-kontoen.

Hvis du har brug for at håndtere flere FTP-konti, er det en god idé at give dem en baggrundsfarve, så det er nemt at finde ud af “hvor du er”. Fx har jeg givet supportsiden én farve og min egen side en anden farve, så jeg ikke får rodet siderne sammen.

Klik på “Tilslut”. Hvis du har angivet de rette koder, bør du få adgang til din FTP-server. Hvis det ikke lykkes:

 • Kontroller dine indtastninger igen.
 • Kontakt din host.

I eksemplet herunder har jeg i venstre side mit skrivebord og i højre side filerne hos min host. I begge sider kan du navigere som i Stifinder.

Hvis det ikke lykkes at få adgang:

Hvis det ikke lykkes, selvom du har tjekket og dobbelttjekket dine oplysninger, skal du kontakte din host. I den dialog kan det være nyttigt, at du videregiver de oplysninger, FileZilla viser som en del af status. Din host har brug for disse oplysninger for at hjælpe dig videre.

Billedet til højre viser som eksempel, at der ikke kunne forbindes til serveren.


Hanne B. Stegemüller, 27. januar 2017