Formål

At skabe collager ud af gamle og nye billeder. Hvis du har lyst til at lave noget a la collagen herunder, er programmet noget for dig. Med lidt fantasi og lidt øvelse, kan du lave mange flotte billeder.

Fra producentens hjemmeside (min oversættelse): “Med programmet kan du “smelte” billederne sammen, så resultaterne bliver et udtryk for din personlige kreativitet. Det er let og sjovt, og resultaterne har et skær af magi. Det eneste, du skal gøre, er, at trække billederne over på lærredet og lade PhotoTangler Collage Maker smelte dem sammen med de nærmeste billeder. Alle kan skabe professionelle resultater – og det også uden at have en grafisk uddannelse.”

Programmet fås i både en prøveversion og i en betalingsversion. Producenten anbefaler, at man starter med prøveversionen, inden man beslutter sig. Der er en væsentlig begrænsning i prøveversionen: man kun kan tilføje tre billeder, som jo er meget få, hvis man gerne vil “lege”. Denne guide tager udgangspunkt i betalingsversionen, der koster 20 $ en gang for alle.

På hjemmesiden har de en række videoer (på engelsk), der viser, hvordan programmet bruges. Rul et stykke ned ad forsiden, til du kommer til denne overskrift: “Need Help Using the Program? Check Out The Video Tutorials”. Endvidere har jeg fundet en YouTubevideo (engelsk), der viser nogle af funktionerne.

Hent og installer

Hent programmet på producentens hjemmeside vha. knappen til højre. Klik på “Download now”, og du får en fil, du skal gemme på skrivebordet eller et andet sted, hvor du let kan finde den igen. Filen hedder: “SetupPhotoTangler2.exe”.

Dobbeltklik på exe-filen. Du får den sædvanlige “Vil du tillade, at denne app, som er fra en ukendt udgiver, foretager ændringer på din enhed?”, som du skal klikke “Ja” til.

Windows Defender gav lyd fra sig og mente, programmet kunne være farligt. Jeg hentede det alligevel uden problemer.

 1. Du får en installationsguide frem, klik “Next”.
 2. Næste billede handler om licensen, klik “Next”.
 3. Vælg hvilket drev, programmet skal installeres på og klik “Next”.
 4. Vil du have en “start menu folder” – som standard er den valgt fra, og det er fint, klik “Next.
 5. Vil du have et ikon på skrivebordet? Det er ofte en god idé. Klik “Next”.
 6. Klik “Install”.
 7. Programmet installeres på kort tid. Tryk “Finish”.

Brug programmet

Første gang, du starter programmet, vises dette billede:

Hvis du har købt en licens til programmet, enten nu eller tidligere, kan du på det første billede indtaste dine to koder.

De små tips er gode, mens du lærer programmet at kende. Derefter kan de slås fra ved at fjerne fluebenet.

Filerne, der skabes af programmet kaldes “projects” med filtypen “ptzproject”, og det første project er naturligvis tomt. I denne guide kører jeg det første project igennem, så du kan få en idé om mulighederne.

Øverst vises længde og bredde i inches (forkortet IN) men desværre ikke i centimeter. Du må selv regne, og det kan denne side hjælpe med – der er desværre  reklamer på siden. En anden mulighed er at vælge “Custom size” hvor du får vist størrelserne i pixels, som måske er en mere sigende måleenhed. Næste felt er papirretning: stående (Portrait) eller liggende (Landscape).

Det yderste område kaldes canvas; det vil sige, at det medtages i den færdige collage som en kant, men der kan ikke anbringes billeder her. Background er det, der danner selve baggrunden for billederne i collagen. Prøv at klikke i midten og vælge en ny farve. Klik herefter i et af hjørnerne, vælg en farve og se effekten. Farverne smelter sammen og fader ud. Når du er tilfreds med baggrunden, klikker du OK. Det resulterer i baggrunden i stor størrelse og en lille navigationsrude i højre hjørne.

Næste trin er at trække billederne til collagen ind over baggrunden. Lokaliser din(e) billedmappe/-mapper i navigationsvinduet øverst til venstre. Klik på en fil, så du kan se selve billedet nederst til venstre, inden du trækker det over på baggrunden. Får du valgt et forkert billede, kan det slettes med enten højreklik eller delete.

Prøv at placere et par billeder, og dernæst markere et af dem, og rul med hjulet på musen. På denne måde kan du få billedet til at fylde mere eller mindre inden for dets egen ramme. Hvis du lader billederne lappe ind over hinanden, er denne effekt et eksempel på, hvordan billederne kan smelte sammen.

Hvis du højreklikker på et billede, eller har markeret flere billeder, får du en lille menu, hvor du blandt andet kan vælge “insert effect”. Der er rigtig mange muligheder, og det bedste er at “lege” for at lære programmet at kende.

Hvis du markerer et billede, kan du øverst til højre se billedets egenskaber. Her er mulighed for at finindstille billedet, hvis du kender de forskellige måleenheder mv.

Til højre for “Properties” har du fanebladet “Blending”, hvor du også med tre skydere kan indstille, hvordan du vil have billederne til at smelte sammen og overlappe hinanden.

Den røde kasse på billedet rummer nyttige værktøjer, der kan bruges, når et billede er markeret:

 • Gendan alle egenskaber for et billede og placer det i midten.
 • Gendan billedets størrelse.
 • Roter billedet 90° med uret.
 • Beskær billedet.

Når collagen er færdig gemmer du filen, der får denne filtype: “ptzproject”. Når billedet er helt færdigt, har du formentlig behov for at få det omdannet til en mere gængs filtype. Gå i menuen “File” og “Export final image”. Her kan du vælge mellem PNG og JPG. Der kommer en meddelelse om, hvorvidt eksporten er gået godt eller skidt. Der plejer ikke at være problemer.

Hanne B. Stegemüller, 7. marts 2017