Formål: Skrive kode

Notepad++ er en editor på linje med Crimson editor, det vil sige, at det er en form for tekstbehandlingsprogram, som du bruger til at skrive kode i.

Hvis du fx vil lave ændringer på din hjemmeside manuelt, er en editor et program, der gør, at du let kan adskille koderne fra selv teksten på hjemmesiden, og som hjælper med at bruge de rigtige koder (syntaks).

På samme måde som i Crimson Editor kan du have flere filer åbne på en gang.

Hent og installer

Hent Notepad++ ved klik på den røde knap, eller brug bare dette link for at komme til siden, hvor programmet kan downloades. Du skal sikkert bare klikke på den grønne ‘Download’, men der er også andre muligheder, der kan passe bedre til din computer.

Herefter kan du sikkert bare hente følgende fil: “npp.7.9.3.Installer.exe” (marts 2021). Gem den et sted, hvor du let kan finde den igen fx på skrivebordet. Dobbeltklik på filen.

Herefter går installationen i gang ved hjælp af en installationsguide. Tryk “næste”. Accepter licensaftalen. Næste billede foreslår en installationsadresse, der ser således ud (hos mig): C:Program Files (x86)Notepad++.

Herefter kan du vælge, hvilke komponenter, du vil have med i din opsætning. Hvis du ikke på forhånd ved noget om det, vælger du bare at lade de fem markerede være. Holder du musen over fluebenene, får du en lille kort forklaring på, hvad den enkelte komponent går ud på. Vælg evt. sprog i punktet “Localization”. Dansk er repræsenteret. Klik “Næste”. Der kommer endnu en mulighed for at tilføje komponenter. De er på forhånd ikke mærket af. Klik “Installer”.

Installationen tager ca. to sekunder og guiden lukkes ved at klikke på “Afslut”.

Brug programmet

Programmet starter med at vise en fil “change log”, som viser seneste ændringer. Det er formentlig ikke så interessant, så den lukker du ved at højreklikke på fanebladet. Hvis du senere vil lukke alle faneblade på en gang, højreklikker du på et af dem og vælger fx “Luk alle”.

Under selve menupunkterne findes en værktøjslinje, der løser mange af de sædvanlige opgaver, som en editor skal kunne. Der er lagt meget vægt på, at programmet kan skrive i forskellige “sprog”, og at du nemt kan skifte frem og tilbage mellem dem. Der er også lagt vægt på, at du kan arbejde med makroer. En makro er et sæt af kommandoer eller funktioner, der løser traditionelle opgaver helt automatisk.

Herunder har jeg indsat et eksempel fra min hjemmeside for at vise, hvordan koden kan se ud, og for at vise, hvordan man kan bevare overblikke over måske mange linjer kode ved at “folde ind” og “folde ud”.

Herunder er en kort gennemgang af, hvad der ligger i de forskellige menupunkter. Gennemgangen er ikke fuldstændig:

 1. “Filer”: Her findes alt det traditionelle med åbn, gem, gem som, print osv.
 2. “Rediger”: Kopier, sæt ind, linjehandlinger er alt, hvad man kan forestille sig at gøre med en linje (kopiere, sætte sammen, flyt op og ned osv.), blankhandlinger (fx fjerne alle foranstillede eller efterstillede mellemrum).
 3. “Søg”: Alt det traditionelle med søg og erstat, find næste, find forrige, få vist et vindue med søgeresultater, trinvis søgning mv.
 4. “Vis”: Her er mange forskellige muligheder for at indstille, hvad der skal vises på skærmen, herunder hvad der ikke skal vises. Her er også en mulighed for fx at sammenfolde alt eller udfolde alt.
 5. “Kodning”: Forskellige tegnkodninger som fx UTF-8 eller ANSI. Her er også en liste over forskellige tegnsæt, hvis det nu skulle være relevant at skrive med fx kyrilliske bogstaver.
 6. “Sprog”: De egentlige “kodesprog” som fx JavaScript og C++. Der er virkelig mange forskellige, og de er lette at finde rundt imellem, da listen er alfabetisk ordnet.
 7. “Indstillinger”: Måske det mest sjove for det er her, du sætter alle dine præferencer op for, hvordan programmet skal vises og fungere. Nederst på siden er et billede af de rige muligheder, der er. I venstre side findes “overskrifter” til alle mulighederne. Her er fx valgt “Generelt”.
 8. “Tools”: Ret uinteressant, da det eneste punkt er MD5.
 9.  “Makro”: Som nævnt i indledningen er en makro en række handlinger, som man “optager” med sin makrooptager og senere kan afspille dem igen og igen uden selv at gøre andet end at starte makroen. Alle de nødvendige værktøjer til arbejdet med makroer findes i dette menupunkt.
 10. “Kør”: Hvis du har skrevet lidt kode i editoren, kan du have behov for at se, hvordan det ser ud i browseren, og det er det, man kan under dette menupunkt.
 11.  “Plugins”: Det mest væsentlige i dette menupunkt er “Plugin Manager”, som du kan bruge til at tilføre programmet ekstra funktioner. Find fx HTML-tags på listen, klik på den og klik “Install”. Det er meget sandsynligt, at programmet beder om en opdatering af de forskellige plugins. Det skal du først acceptere for at kunne installeret plugin’et.
 12. “Vinduer”: Ikke så interessant, da det blot er en visning af de filer, der er åbne.

Billede fra “Indstillinger”

Indsæt dato og tid

I den almindelige Notepad/Notesblok, der er en del af Windows, kan man med F5 sætte dato og tid ind. Det kommer til at se sådan ud: “16:01 02-08-2017”. Notepad++ har mærkværdigvis ikke en sådan funktion, men du kan selv skabe den. Umiddelbart vil det komme til at se sådan ud: “2017-08-02 04:05 PM”.

Det er lidt nørdet, men hvis du tager et trin ad gangen, er det ikke svært.

 1. Luk Notepad++
 2. Download denne fil og kør den ved at dobbeltklikke på den. Det er et plug-in/en tilføjelse, der bevirker, at du kan skrive scripts i kodesproget Python, når du bruger Notepad++.
 3. Åbn Notepad++ igen. Hvis du kigger under Plug-ins, finder du et menupunkt, der hedder Python Script. Det er her, du senere vil finde dit/dine scripts (programstumper).
 4. Hvis du ikke får Python Script, som på skærmbilledet, har du mulighed for at gå til Plug-ins > Plug-in manager > Show Plug-in manager > fanebladet Available > Pythton Script og sæt flueben.
 5. For at lave et sted, hvor du kan sætte scriptet/koden ind, klikker du Plugins > Python Script > New Script.
 6. Kald fx filen for DateTime. Gem. Filtypen skal være py. Det klarer programmet selv. Programmet finder også selv ud af, hvor filen skal gemmes. Det må du ikke ændre på. Hos mig ligger filen her: C:UsersHBSAppDataRoamingNotepad++pluginsconfigPythonScriptscripts. Det kan være anderledes hos dig.
 7. Der kommer nu en blank side, hvor du sætter koden i punkt otte ind:
 8. import time
  editor.addText( time.strftime( ‘{8d77bdf237392d8ae6ebea56fb7d70094ddd35da77bf9e1d0888d2bda119e198}Y-{8d77bdf237392d8ae6ebea56fb7d70094ddd35da77bf9e1d0888d2bda119e198}m-{8d77bdf237392d8ae6ebea56fb7d70094ddd35da77bf9e1d0888d2bda119e198}d {8d77bdf237392d8ae6ebea56fb7d70094ddd35da77bf9e1d0888d2bda119e198}I:{8d77bdf237392d8ae6ebea56fb7d70094ddd35da77bf9e1d0888d2bda119e198}M {8d77bdf237392d8ae6ebea56fb7d70094ddd35da77bf9e1d0888d2bda119e198}p’ ) )
 9. Gem.
 10. Nu skal du knytte dit script sammen med Notepad++. Klik på Plug-ins > Python Script > Configuration. Kontroller at du har mærke i User Scripts. Marker DateTime.py i det billede, du får op. Klik Add og OK.
 11. Jeg gætter på, at du gerne vil køre dit script ved bare at trykke på en tast og gerne F5, som du er vant til fra Notepad. Det handler resten af guiden om:
 12. Luk DateTime.py, som du konfigurerede i punkt 10. Genstart Notepad++
 13. Klik Indstillinger > Tastaturgenveje. Vælg fanebladet Plug-in Commands.
 14. Rul ned til du finder din DateTime. Marker og vælg Modify. Jeg skulle ned til linje 27, men det kan være anderledes hos dig. Du skal ikke selv skrive F5 med tastaturet. Der er i stedet en lille rullemenu, som pilen viser. Dit billede skal se sådan ud, når du er færdig.
 15. Du vil højst sandsynlig få en besked om, at der er en konflikt. Det skyldes, at F5 allerede er brugt til noget andet. Det klares i punkt 16.
 16. Notepad++ bruger uden videre F5 til “Kør”. For nemheds skyld omdøber du den bare til CTRL + F5, og løser på den måde konflikten.
 17. Klik Indstillinger > Tastaturgenveje. Vælg fanebladet Main Menu. Hos mig findes Kør i række 271, men det kan være anderledes hos dig. Klik Modify, og sæt flueben i CTRL. Klik OK. Genstart Notepad++
 18. Nu bør du få noget a la dette “2017-08-02 04:54 PM” Når du trykker F5

Hvis du ønsker, at formatet skal være anderledes fx 16:54, da vi ikke bruger AM/PM i Danmark, er der megen inspiration her (engelsk).


Hanne B. Stegemüller, 2. august 2017. Let revideret marts 2021.

Welcome Stranger! This is an example Text for your fantastic Promo Box! Feel Free to delete it and replace it with your own fancy Message!