Formål

LibreOffice er en programpakke, der indeholder mange af de samme programpunkter som Microsofts Officepakke, dvs. her er Writer-dokument, Calc-dokument , Impress-præsentation, Draw-tegning, Math-formel og Base-database.

Pakke er kompatibel med Microsofts Officepakke; dvs., at filerne kan udfærdiges, gemmes og læses i begge pakker.

LibreOffice er gratis.

Hent og installer

LibreOffice kan hentes på dansk ved klik på knappen. Du kan også gå via Ninite, så du er sikker på altid at have den nyeste version.

Du henter ”Hovedinstallationsprogram” (213 MB). Hvis du ønsker programmet på andre sprog, klik på ”Skift sprog”. Du kan vælge at gemme filen og åbne senere eller at åbne straks.

Installationen starter med ”Velkommen til installationsguiden for LibreOffice”. Tryk Næste. Her vælger du ”Almindelig” (standard) og trykker Næste.

På dette billede kan du vælge, om programmet skal oprette en genvej på skrivebordet, og om programmet skal indlæses sammen med Windows. Du bør gå videre ved at trykke på “Installer” uden at ændre noget. Herefter går installationsprocessen i gang. Tryk “Udfør”, når installationen er færdig.

På skrivebordet er nu kommet et ikon, der hedder LibreOffice efterfulgt af versionsnummeret. Dobbeltklik på ikonet med venstre musetast for at åbne programmet. Du får følgende skærmbillede:

Punktet Udvidelser nederst giver dig mulighed for at tilføje clipart (tegninger/ikoner) og avancerede funktioner til LibreOffice.

Luk programmet ved at trykke på krydset i øverste højre hjørne eller tryk på Filer øverst til venstre og Afslut LibreOffice. Husk at gemme dit arbejde først. Se afsnittet Writer – dokument.

Writer–dokument

Et Writer-dokument er et tekstbehandlingsprogram. Tryk på Writer-dokument for at starte et nyt dokument. Du kan nu begynde at skrive.

Inden du fortsætter, bør du gemme filen, så du nemt kan finde den igen og arbejde videre.

Tryk på Filer og Gem som (kun første gang, du gemmer dokumentet). Så vælger du mappen, du vil gemme den i. Der kan evt. oprettes en ny mappe ved at trykke på Ny mappe og give den et navn, der er betegnende for det indholdet.

Efterfølgende bør du jævnligt trykke på diskikonen eller Ctrl+S, så du gemmer løbende, og ikke skal være bange for at miste det hele eller timers arbejde.

Du kan enten gemme i standardformatet .odt (filens efternavn), som kan læses i Microsoft Words seneste versioner eller ændre filtype til en af nedenstående.