Formål

Formålet med “Rensepakken” er at foretage en dybdegående scanning og rensning af din PC, hvis du enten ved, eller bare tror, din PC er inficeret med “snavs”. Nogle oplever, at maskinen kører meget langsomt, at der kommer fremmede websider fx fyldt med reklamer, eller at maskinen bare opfører sig “mærkeligt”.

Opdater programmerne, når du har hentet dem via de tre links herunder. Afbryd internetforbindelsen og dit antivirusprogram, før du kører programmerne.

Læs denne guide FØR du begynder. Print den ud, så du er fri for at skulle finde den frem efter hver genstart.

Gør klar

Hent de tre progammer ved at klikke på knapperne til højre for det enkelte progam.

Kontroller at programmerne, du henter, hedder nøjagtig det samme, som vi skriver. Fx har CCleaner en pendant, der hedder “CC cleaner”, og det er ikke det program, vi anbefaler.

CCleaner

CcleanerHent programmet og installer det. Når du klikke på knappen, kommer du frem til en side med tre muligheder. Vi anbefaler, at du henter enten Portable- eller Slimversionen.

Hvis du ønsker det, kan du naturligvis også hente den normale version, som er den øverste mulighed; du skal blot være opmærksom på, at denne version kan konflikte med diverse antivirusprogrammer fx. Norton 360.

Vælg dansk under installationen. Hvis du ikke er interesseret i Google Chrome, skal du aktivt vælge programmet fra under installationen.

Lad programmet foretage en oprydning, hvor du først bestemmer, hvad du vil beholde. Anbefalingen er at fjerne vingen ved cookies og ved “Gemte kodeord”. På den måde beholder du disse informationer.

AdwCleaner

Hent programmet. Kør det ved at højreklikke og vælge ”Kør som administrator”. Dette program skal køres manuelt, og er ikke en erstatning for et antivirusprogram. I programmet trykker du på “Scan”. Din PC scannes nu, og når scanningen er slut, skal du trykke på ”Clean”.

 Malwarebytes

Hent programmet. Start det og lad det opdatere sig selv. Sker det ikke automatisk, skal du klikke på ”Update now” ved ”Databaseversion”. Klik på “Scan nu” og lad programmet arbejde. Når programmet er færdigt (det tager lidt tid afhængig af, hvor meget du har på computeren), trykker du på “Vis resultater”-knappen efter scanningen. Herefter trykker du på “Karantæne valgt”. Hvis du er i tvivl om noget vedrørende dette program, finder du en særskilt guide her.

CCleaner og afrunding.

Det ikke en fejl, at CCleaner står her to gange.

Start CCleaner igen. Vælg punktet ”Værktøjer”, og vælg ”Systemgendannelse”. Slet alle gendannelsespunkter på nær det nyeste, som ikke kan slettes. Gennemgå desuden punktet ”Afinstaller programmer” og fjern programmer, du ikke bruger eller ikke kender. Er du i tvivl, så spørg i dit indlæg i Facebookgruppen.

Bemærk at der ikke er vejledt i at afinstallere programmerne, da ingen af dem kører, med mindre du selv sætter dem i gang. Derfor kan de blive på din PC!

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din PC er ren, kan du oprette en tråd og kopiere programmernes logfiler ind. Så ser vi på dem.

Om logfiler

AdwCleaner: Efter tryk på clean og genstart af PC: Et dokument åbner automatisk. Indholdet af dette dokument er loggen fra Adwcleaner. Indholdet må gerne kopieres ind som kommentar. Kommer du til at lukke logfilen ved en fejl, ligger den næsten helt sikkert her: C:AdwCleaner og hedder C:AdwCleaner[Cx].txt (x er et tal og højeste tal er nyeste log).

Malwarebytes: Kommer du til at lukke loggen ved en fejl, så start Malwarebytes og vælg rapporter. Vælg seneste scanningsrapport og klik på “Vis rapport”. Klik eksporter, vælg “Kopier til udklipsholder” og sæt så ind som kommentar i opslaget.


Hanne B. Stegemüller, 30. oktober 2017