Hvad kan VLC Media Player?

Følgende er hentet fra Wikipedia:

VLC er kendt for sin unikke evne til at afspille videofiler direkte fra komprimerede WinRAR arkiver. Den er også i stand til at afspille filer, der er ufuldstændige f.eks. filer, der kun er delvist downloadet. Afspilleren er gratis og open source (GNU General Public License) og kan downloades fra www.videolan.org.

Og på denne side kan man læse følgende:

VLC er en fri og open source multimedieafspiller, der fungerer på flere platforme, samt et framework, der afspiller de fleste multimediefiler, såvel som DVD’er, lyd-CD’er, VCD’er og forskellige streamingsprotokoller.

Hent og installer
  1. Hent VLC ved klik på knappen til højre.
  2. I højre halvdel af skærmbilledet får du en stor blå knap Download VLC. Tryk på den.
  3. Den henter den seneste installationsfil (exe-filen). Gem den et sted, hvor du kan finde den igen fx på skrivebordet.
  4. Dobbeltklik på filen. Programmet spørger med det samme, hvilket sprog, du vil bruge. Du skal sikkert lade det stå til standarden nemlig dansk. Tryk OK.
  5. Dette bringer installationsguiden frem. Tryk Næste herefter flere gange næste.
  6. Det kan være vigtigt at lægge mærke til, hvilken mappe/hvilket drev programmet vil blive installeret i/på. Jeg bryder mig ikke om at programmer ligger på mit C:-drev, så jeg retter det første bogstav fra C til D. Stien kommer så til at se således ud: DProgram Files (x86)VideoLANVLC. Tryk Installer. Herefter er installationen færdig. Tryk Afslut.

For at se om det virker, kan du prøve at afspille bare et enkelt nummer fra din samling af musik. Det gør du sådan: Det første menupunkt hedder “Medier”, og herunder vælger du den øverste mulighed “Åbn fil”. Herefter navigerer du til din musik-mappe på samme måde, som du navigerer med stifinder. Min sti ser fx sådan ud: “D:MusikAndrea BergAndrea Berg – My Danish Collection”.

Hvis du vil afspille alle filer (numre) i en af dine musik-mappe, går du igen til Medier > Åbn mappe og klikker på den relevante mappe. Det bevirker, at VLC uden videre går i gang med at afspille alle numrene i mappen.

Hvis du bare vil afspille nogle af numrene i mappen, klikker du på Medier > Åbn flere filer. Der kommer et billede, hvor du kan vælge lokale filer. Det giver ikke umiddelbart så meget mening; men når du klikker Tilføj i skærmbilledets højre side, får du det velkendte billede, der ligner stifinder, og hvor du kan vælge de numre, du vil høre.

Som billedet viser, er der mange muligheder for afspilning og meget andet. Det er ikke muligt at beskrive dem alle. Prøv dig frem, og hvis det driller, er du som altid velkommen med spørgsmål i Facebookgruppen.

VLC indsætter automatisk sig selv som standardprogram til Musikafspiller, men det er lidt anderledes med Videoafspiller, her skal man måske selv ind og vælge (det skulle jeg i hvert fald). I Windows 10 er feltet i Standardapps som standard tomt.

Du kommer til Standardapps således: skriv fx bare “stand” i søgefeltet over startknappen. Her kan du ikke komme til at vælge VLC. Uanset hvad du gør, sættes VLC ikke ind.

Løsningen er

  1. entenKontrolpanel > Alle elementer i Kontrolpanel > Standardprogrammer > Angiv standardprogrammer”
  2. eller (for Classic Shell) : Alle programmer > Kontrolpanel > Alle elementer i Kontrolpanel > Standardprogrammer. Klik på den øverste mulighed “Angiv dine standardprogrammer”.

Du får en liste over alle dine programmer. Naviger ned til VLC og klik på det. Øverst i højre side ser du “VLC – The video swiss knife”. Klik lige nedenunder “Benyt dette program som standard”. Hvis du nu vælger den “almindelige” liste over standardapps, vil du se, at VLC nu er sat ind.


Hanne B. Stegemüller, 6. januar 2017/rev. 28. september 2018