Formål

Windows Movie Maker er et videoredigeringsprogam. Det vil sige, at du kan supplere dine almindelige billeder og film med fx tekster og underlægningsmusik.

Windows Movie Maker er ikke længere officielt understøttet, men ifølge Microsoft selv, skulle Windows 8-versionen virke glimrende på Windows 10; du skal bare selv downloade programmet.

Denne guide angår Windows 7, Windows 8 og Windows 10.

Hent og installer
 1. Programmet hentes ved klik på knappen. Det er et af de få steder, man stadig kan hente den sidste version af Windows Movie Maker.
 2. Du får “Der er intet eksempel”. Klik på download.
 3. Du får “Google Drev kan ikke scanne denne fil for virus.” Klik på Download alligevel.
 4. Du får installationsfilen ved navn wlsetup-all.exe. Klik Gem fil. Klik på installationsfilen.
 5. Næste billede: Hvad vil du installere. Klik på den nederste, så du selv kan vælge.
 6. Fjern fluebenet i Messenger. Sørg for at der er flueben i “Photo Gallery og Movie Maker”.
 7. Klik Installer.

4. Dobbeltklik på exe-filen. Du får den sædvanlige: “Vil du tillade, at denne app, som er fra en ukendt udgiver, foretager ændringer på din enhed?”. Det svarer du ja til.

5. Herefter kommer installationsprogrammet frem. Klik Next.

6. Accepter licensbetingelserne ved at sætte mærke i “I accept the agreement”. Klik Next

7. Vælg hvor programmet skal installeres. Standarden er “C:\Program Files (x86)Windows Movie Maker”, og den er fin for de fleste. Klik Next.

8. Skal der dannes en folder i din startmenu? Klik Next.

9. Skal der lægges en genvej på skrivebordet og et ikon til hurtig start? Jeg bevarer fluebenet i “Create a desktop icon” men fjerner fluebenet i “Create a Quick launch icon”. Klik Next.

10. Der vises et billede, der opsummerer dine valg. Installationsprocessen er klar til at gå i gang. Klik Install.

11. Installationen tager kun kort tid. Når den er afsluttet, klikker du Finish.

12. Afhængig af dit valg under nummer ni, vil der nu ligge et ikon på dit skrivebord ved navn: “Windows Movie Maker”

Brug programmet

Det første vindue, du ser, er  ikke er særlig brugervenligt. Det består af et stort sort område (der hvor kvinden med appelsinerne nu er), effekterne er udtonede mv. Så snart du henter et billede ind, ændrer det sig.

Det lette først

Windows Movie Maker er et komplekst program med mange muligheder. Der findes masser af betalingsprogrammer til at redigere videoer, og de kan selvfølgelig mere. Realiteten er bare, at det, de yderligere kan, ikke er nødvendigt for flertallet af brugere. Windows Movie Maker slår altså til for de fleste.

For at komme i gang og bare prøve de muligheder der er, skal du oprette et lille projekt. Det gør du vha. menupunktet Fil > New project.

De grundlæggende trin er oplistet herunder:

 1. Vælg videosekvensen/billederne.
 2. Tilføj musik.
 3. Tilføj Title (en indledende tekst. Hos mig: “Vietnam 2009”.)
 4. Tilføj evt. Caption som betyder billedtekst – altså en tekst der anbringes på et bestemt billede.
 5.  Tilføj Credits (en tak til kunstneren og respekt for lov om ophavsret)

Der er en meget fin guide her, som retter sig mod det at arbejde med videoer.

Vi kigger på billeder > små film

Klik på menupunktet Tilføj videoer og billeder og udpeg de billeder, du vil have med i projektet.

Når det er gjort, klikker du på  tilføj musik for at få en form for underlægningsmusik til billederne. Udpeg et eller flere musikstykker.

Hvis du ikke gør noget, bliver musikken afsluttet brat, når det sidste billede er nået. En enkel løsning på det er at gå til menuen Musikværktøjer (oppe øverst) > ton ud. Der er flere forskellige muligheder for at fade ud. Jeg har valgt mellem, som pilen viser; og det har jeg også valgt i ton ind. Men alt dette er smag og behag.

Når du har sat filmen sammen med alle de elementer, du ønsker, vil du få et billede som dette ovre i resultatfeltet:

For at få det samme billede som mit skal, du søge for at du står i billedet tekstværktøjer – det finder du øverst. Det kan være ret svært at finde det!

Filmen ser ud som tre lag, og det er den netop også: 1) Billederne/filmen, 2) Musikken og 3) De tekster du måtte have sat på.

Filmen kan ses her:

Sæt stillbilleder sammen til en “video”

Windows Movie Maker er som tidligere beskrevet fyldt med muligheder. Blandt andet kan du få helt almindelige stillbilleder til at fungere som en “video”. Ordet “video” er sat i citationstegn, for det er ikke en video, det er almindelige billeder, hvor der zoomes og panoreres. Det kan blive rigtig pænt.

 1. Vælg billederne som du har gjort det i forrige afsnit.
 2. Læg musik på.
 3. Til videoer kan det være rart at få musik og billede til at følges ad. Det kan du gøre i fanebladet Project og så Fit to music. Dvs. hvis musikstykket varer tre minutter, tilpasser programmet også billederne til at vare tre minutter. Typisk vil det betyde, at du automatisk får mange flere billeder sat ind, hvilket kan få filen til at vokse sig meget stor. Det er værd at overveje, hvis den skal lægges på en hjemmeside eller sendes på e-mail.
 4. Tilføj evt. Credits og Title.
 5. Gem på følgende måde: Fil > Save Movie > Recommended for this project. Denne metode bevirker, at filen automatisk får det rigtige format, som er *.MP4.
 6. Hvis du skal lægge filmen på en hjemmeside, og din udbyder har begrænsninger på filstørrelserne, kan du i stedet prøve at bruge: Fil > Save Movie > For computer. Filen bliver meget mindre, men kvaliteten bliver selvfølgelig ikke lige så god.
 7. Hvis du vælger at køre videoerne over via YouTube, behøver du ikke tænke på filstørrelsen. Du kan bruge dit originale filformat og den originale størrelse.

Der er et lille eksempel på 3:50 minutter herunder:

Hanne B. Stegemüller, 5. februar 2018. Revideret 8. august 2018 med input fra Lone Ebbesen