Formål

yEd tilbyder at lave alle former for diagrammer: flowcharts, computernetværk, UML*, “svømmebaner”, slægtstræer osv.

* Unified Modeling Language (UML) er en standard for udseende af diagrammer til beskrivelse af strukturer og forløb i objekt-orienterede softwaresystemer, udviklet af Object Management Group (OMG).

Herudover har jeg ofte brugt det til at lave små grafikker med brugere, computere og internet.

yEd er gratis trods dets kraftfuldhed og konkurrencen til MS Visio.

Der er mange vejledninger (på engelsk) på YouTube fx: basale færdigheder og en rigtig god generel introduktion og et overblik her.

Hent og installer

Hent programmet på producentens hjemmeside ved at klikke på knappen. Klik på “Download now”. Vær opmærksom på, at hvis din PC er 64 bit, skal du klikke på “More yEd downloads…” 64 bit versionen ligger som række to. Accepter licensbetingelserne. Du henter en fil, der hedder: “yEd-3.16.2.1_with-JRE_64-bit_setup.exe”. Her kommer den sædvanlige: “Vil du tillade, at denne app, som er fra en ukendt udgiver, foretager ændringer på din enhed?” Det svarer du ja til.

Du får herefter en “Wizzard” (troldmand), der guider dig igennem installationen:

  1. Du skal acceptere licensbetingelserne. Klik Next.
  2. Tillad associering med alle filtyperne. Klik Next.
  3. Lav et ikon på skrivebordet. Klik Next.
  4. Klik Finish, når installationen er færdig. Det varer ganske få sekunder.
  5. Start programmet ved at dobbeltklikke på ikonet på skrivebordet.

Brug programmet

Det første billede, du kommer til er dette, hvor jeg har prøvet at sætte forklaringer på de vigtigste funktioner (forstør evt. billedet med CTRL +):

Start i paletten til højre og udforsk de forskellige typer af grafer. Klik på det lille ikon til højre for navnet for at folde gruppen ud og se, hvad den dækker.

Tag fx udgangspunkt i “Computer Network” og træk et par af dem ind i det midterste felt. Sæt tekster/labels på vha. F2. Skal teksten fylde flere linjer, trykker du Shift + Enter. Skal ikonet være større, markerer du det og trækker derefter i hjørnerne.

Når først fx en computer er trukket ind i midten, kan den redigeres vha. F6. Det giver muligheden for at styre farver, skrifttyper, størrelser mv. Herefter er det let at kopiere den ved at markere, CTRL C og CTRL V. Det betyder, at du kun skal foretage dine valg en gang. Du kan også markere en række elementer med musen ved at trække eller ved at shift + klikke. Herved kan du styre egenskaberne på alle de markerede elementer på en gang.

Marker fx et objekt og træk med musen fra det ene objekt til det andet for at sætte pile mellem dem.

Sæt alle dine objekter/elementer ind i en eller anden orden. yEd tilbyder at gøre orden på dem! Hvis du bruger menupunktet Layout og vælger Swimlane > Hierarchic (Alt Shift S) bliver elementerne uden videre sat i det rette forhold til hinanden. Er det alligevel ikke helt, som du ønsker det, kan du stadig selv trække elementerne rundt.

Der er rigtig mange muligheder med yEd, og det er ikke muligt at beskrive dem alle sammen. Prøv dig frem, og se gerne denne video (på engelsk). Herunder har jeg samlet nogle småting, der er rare at vide om yEd på forhånd:

Du kan lave dine egne paletter, hvor der kun er de objekter, som du har brug for:

Åbn en af paletterne > højreklik på et tomt område > New Section > giv den nye sektion et navn. Den letteste måde at få indhold/elementer i din nye palet er på forhånd at lave en fil, hvor du trækker alle de elementer, du ønsker, ind i midten, og herefter vælger “Adopt from document” og så OK.

Du kan også oprette en ny palet ved at vælge menuen Edit > Manage palette.

Flere forskellige muligheder for reset/genskabelse:

  1. Hvis du fx har zoomet meget ind og ud, kan det være svært at se, hvordan grafen vil se ud i 100 pct. visning. Brug knappen i værktøjslinjen, der hedder “Reset the zoom level”.
  2. Hvis du har fået skjult nogle af kasserne i højre og/eller venstre side, kan layoutet genskabes vha. menuen Windows > Reset layout.

Grid/Gitterlinjer: Grid er de små prikker, der fylder baggrunden. De kan vælges til og fra med View > Grid. Du kan også bare klikke på gitteret i menulinjen. Gitterlinjerne er rigtig praktiske at bruge, når du selv flytter rundt på elementerne, så du kan se, om de står pænt i forhold til hinanden. På den anden side set har det ikke så stor betydning eftersom menupunktet “Layout” tilbyder at bringe orden i kaos.

I menupunktet “Tools” findes muligheden for “Snap to grid”, som får elementerne til at “klistre” til gitterlinjerne.

Sætte farver på mange elementer på én gang: i menupunktet “Tools” findes punktet “Colourize Graph”.

I “Layout” er der også et andet interessant punkt nemlig “One click layout“. Ud fra nogle bagvedliggende regler – som jeg ikke kender – arrangerer yEd selv dine elementer. Det er en god idé at bruge dette som udgangspunkt og så derefter at tilpasse grafen manuelt vha. træk og slip.

Når din grafik er færdig og gemt, skal den eksporteres til formatet JPG. Klik CTRL E, giv filen et navn og tryk OK.

Importere andre filer
1: Importere GEDCOM-filer (slægtsdata)

Programmet har en meget flot og enkel måde at importere data fra slægtsforskningsprogrammer på. Sidstnævnte har altid muligheden for at eksportere til det format, der hedder GEDCOM. Det, der kan fascinere ved at bruge yEd til disse data er, at der – måske – kan siges, at være flere valgmuligheder og dermed større frihed til at præsentere data og “lege” med dem – og det koster jo ikke noget at prøve.

Gem eksporten af GEDCOM-filen på skrivebordet. yEd kan efterfølgende åbne filen.

Klik på File > Open (eller CTRL O) og udpeg den eksporterede fil. Der vises straks et billede med “GEDCOM Import”. Tag stilling til farvekodningen af mænd, kvinder og familie. I “Style” er der tre forskellige muligheder, men jeg kan ikke lige se forskellen på dem. Tag stilling til hvilke oplysninger (tags), der skal medtages. Jeg prøvede “all”, men synes ikke, jeg fik det hele med. Lad de næste tre flueben stå. Nederst fortæller yEd, hvor mange “nodes”, her lig med personer, der vil blive importeret. Tryk OK.

Grafikken vises med det samme. Du skal sikkert zoome ind for at se detaljer som navne og datoer. Ovre i venstre side kan du i sektionen “Structure View” nederst se de enkelte personer, og vælge dem ved at dobbeltklikke på dem. Øverst i venstre side kan du flytte fokus rundt i diagrammet.

Hvis du vil lave et billede af slægtstræet, går du til File > Eksport (eller CTRL E), hvorefter der sker en eksport til JPG. I “Region” kan du vælge enten hele diagrammet eller bare det, der er på skærmen. Jeg synes, det er lidt svært at få en ordentlig kvalitet af billedet.

2: Importere Excelfiler

yEd kan også importere Excelfiler, men jeg kan ikke få det til at fungere. Hvis en af jer kan, hører jeg meget gerne om det og retter så guiden til.


Hanne B. Stegemüller, 12. marts 2017