Formål

Det er ofte en stor hjælp at bruge illustrationer eller små videoer, når man skal forklare noget for andre (brugere). Tit siger et billede af skærmen mere end mange ord. Denne guide gennemgår det at lave skærmbilleder og videoer med Gyazo med de muligheder, der er i dette program. Programmet er således beslægtet med Snagit.

Gyazo findes i to udgaver: den gratis udgave og en pro-udgave til ca. 20 kr. om måneden. Den gratis udgave gør det udmærket, men hvis du vil have flere muligheder, skal du vælge pro-versionen, som der er et link til her.

Hent programmet

Hent programmet ved at klikke på knappen.

Klik på “Free Download”. Næste billede anfører af en eller anden årsag også “Free download”. Klik på knappen. Nu hentes en fil ved navn “Gyazo-1.0.exe”. Gem den et sted hvor du let kan finde den igen fx på skrivebordet.

Installation

Installationsprocessen afhænger af, hvilken browser, du bruger. Herunder har du en liste over de mest gænge:

  • I Internet Explorer skal du vælge ”Kør” eller trykke på den lille pil ved siden af ”Gem” og der vælge ”Gem som”. Se her hvordan det ser ud.
  • I Firefox  skal du vælge ”Gem filer” og derefter vælge, hvor du vil gemme filen. Se her hvordan det ser ud.
  • I Google Chrome skal du se nede i venstre hjørne og klikke på ”gyazo.exe”Se her hvordan det ser ud.

Dobbeltklik på exefilen og så ”Næste”. Bemærk at du i Windows 10 skal trykke på ”Ja” til følgende advarsel: “Vil du tillade, at denne app., som er fra en ukendt udgiver, foretager ændringer på din enhed”. Det kan du roligt sige ja til. Det er en standardtekst, der er knyttet til alle downloads.

Når du har afsluttet installationen, vil du have to nye ikoner på dit skrivebord.

At bruge programmet

Klik fx på “Gyazo GIF” (et af ikonerne på skrivebordet), marker et område på skærmen, og klik så enter. Nu optages en video af dine bevægelser på skærmen. Bemærk at output sendes til en https://-adresse, hvilket vil sige, at data er beskyttede. Det vil så også sige, at hvis du vil dele videoen med dine venner, skal du bare sende dem linket.

En anden fremgangsmåde er, at dobbeltklikke på ikonet “Gyazo, der også ligger på skrivebordet, markere et område og slippe musen.

En anden fremgangsmåde er, at dobbeltklikke på ikonet “Gyazo, der også ligger på skrivebordet, markere et område og slippe musen. Nu får du et stillbillede som eksemplet herunder viser:

Der er to genveje:

  1. CTRL + SHIFT + C: Genvejen til at danne stillbilleder.
  2. CTRL + SHIFT + G: Genvejen til at danne Gif’er/videoer.

Anders Natalsilver Lightning Jørgensen, 6. februar 2017