Formål

Oplever du problemer med din PC, kan du vælge et systemgendannelsespunkt, der blev oprettet, før problemerne – fx et virusangreb – begyndte. Ved at vælge et gendannelsespunkt rulles computerens indstillinger tilbage til før problemet opstod, hvilket får din computer til at køre normalt igen. Processen berører ikke dine filer (fx billeder og dokumenter), det er kun selve systemet, der omfattes.

Mange programmer tilbyder automatisk at oprette et gendannelsespunkt før installation eller afinstallation. Det skal du altid svare ja til. Hvis du bruger Revo Uninstaller, bliver der altid oprettet et gendannelsespunkt før enhver afinstallation. Herudover opretter Windows af sig selv jævnlige gendannelsespunkter, når der sker “væsentlige ændringer” som fx de store opdateringer. Sidst i denne guide findes en beskrivelse af, hvordan du selv kan styre disse intervaller ved hjælp af “Opgavestyring”.

Uanset hvordan de nye gendannelsespunkter opstår, er det vigtig, at du:

  • Klikker på “Konfigurer” og kontrollerer, at der er mærke i “Slå systembeskyttelse til”. Det har det med at “falde af” i hvert fald ved de store opdateringer, så kig efter engang imellem, og især hvis du fx kloner (kopierer) din harddisk eller geninstallerer dit Windows helt fra bunden.
  • Afsætter tilstrækkeligt med diskplads. Fem gigabyte plejer at være tilstrækkeligt.

Denne guide beskriver, hvordan du henholdsvis opretter og bruger et gendannelsespunkt i Windows 10.

Opret et gendannelsespunkt

Søg efter ordet “gendan” (uden anførselstegnene) nede i luppen i venstre hjørne. Nogle foretrækker at skrive “rstrui” (uden anførselstegnene). Du får dette billede. Vælg “Opret et gendannelsespunkt”.

Herefter vises “Egenskaber for system”. Du kan vælge de forskellige drev, der findes på din PC. Du skal altid som minimum vælge det drev, hvor Windows er installeret – typisk C:\. Det vil fremgå af skærmbilledet, hvor det er, da det er beskrevet som “System”.

Klik på “Opret”. Der kommer en rude, hvor du kan navngive det aktuelle gendannelsespunkt. Jeg skriver “Alt OK”, der er en dækkende beskrivelse. Klik “Opret”. Herefter går Windows i gang med at oprette gendannelsespunktet. Efter kort tid får du meddelelsen “Gendannelsespunktet blev oprettet”. Tryk på “Luk”.

Opret et gendannelsespunkt på en lettere måde

Højreklik og opret en tom genvej på dit skrivebord. Indsæt denne tekst:

cmd.exe /k "wmic.exe /Namespace:\\root\default Path SystemRestore Call CreateRestorePoint "My Shortcut Restore Point", 100, 7"

Giv genvejen et sigende navn fx “Opret gendannelsespunkt”. Fra nu af opretter du gendannelsespunktet ved at dobbeltklikke på genvejen. Inden du gør det første gang, skal du højreklikke og vælge “Kør som administrator”.

Hvis der ender med at stå “Method execution succesful” i det sorte vindue, har Windows skabt et gendannelsespunkt. Metoden med genvejen vil dog kun virke, hvis det er mere end 24 timer siden, du senest oprettede et gendannelsespunkt. Hvis du har brug for at oprette et punkt mindre end 24 timer efter, skal du bruge den først beskrevne metode.

Brug et gendannelsespunkt

Hvis du vil bruge gendannelsespunkt, gør du følgende:

For det første skal du deaktivere dit antivirusprogram. Hvis du ikke gør det, køres hele processen igennem, men ender med en meddelelse om, at gendannelsen mislykkedes, fordi antivirusprogrammet var aktivt.

Skriv “Gendan” (uden anførselstegnene) eller evt. “rstrui” (uden anførselstegnene) nede ved startknappen > Opret et gendannelsespunkt (Ja det er ulogisk) >Du får billedet “Egenskaber for system”:

Vælg herefter “Systemgendannelse”.

Tryk derefter “Næste”. Så vises et billede af de forskellige gendannelsespunkter sammen med dato og beskrivelse.

Marker et af punkterne og klik på “Næste”, som bringer dig til en bekræftelse på, at du virkelig vil gendanne. Klik “Udfør”. Du får en advarsel om, at når først processen er sat i gang, kan den ikke fortrydes. Vælg “Ja” eller “Nej”.

Din PC vil køre i ganske lang tid, hvor du ikke rigtig kan se, om der sker noget – men det gør der! Processen afsluttes med en genstart.

Nu er dit problem forhåbentlig løst.

Skab et gendannelsespunkt hver gang du starter din PC

Kilden til dette afsnit findes her.

Der er ingen grund til bekymring over, om Windows pludselig bruger alt for meget plads på gendannelsespunkterne. For det første kan du selv indstille hvor meget plads, du vil bruge på det fx fem GB, og for det andet er Windows dygtig til selv at rydde op efter sig. Du finder et afsnit om frekvenser her.

  1. Gå til regedit, dvs. skriv “regedit” (uden anførselstegnene) nede i søgefeltet ved luppen.
  2. Lav en eksport af registreringsdatabasen. Det er meget vigtigt, da databasen er nerven i Windows. Hvis noget går galt, har du noget at vende tilbage til.

1) Gå til opgavestyring og opret en opgave. kald den fx “Skab et gendannelsespunkt”, så du helt præcist ved, hvad der foregår på din maskine.

2) Tryk WIN + R for at åbne “Kør“. Skriv taskschd.msc og klik OK. Det åbner Opgavestyring.

3) Klik på Biblioteket Opgavestyring og vælg Opret opgave i menuen Handling.

4) Gå til Fanen Generelt. Sæt op som billedet herunder viser.

5) Gå til fanen Udløsere og vælg som herunder:

6) På næste billede vælger du følgende:

7) Næste billede viser, hvordan du skal opsætte fanen handlinger.

8) I det nye billede (se herunder) skal du vælge/indtaste følgende værdier:

Handling: Start et program [vælg her fra rullelisten].

Program/script: powershell.exe

Tilføj argumenter (valgfrit): Her kopierer du koden herunder og sætter ind i feltet.

-ExecutionPolicy Bypass -Command "Checkpoint-Computer -Description \"Automatic Restore Point\" -RestorePointType \"MODIFY_SETTINGS\""

9) Fanen Betingelser: Fanen skal opsættes således:

10) Hvis du bliver bedt om brugernavn og password, indtaster du det nu.

11) Hvis det mod forventning ikke – altid – virker, kan det skyldes, at du ikke er kommet ud over Windows ‘ begrænsning på, hvor tit man “må” lave gendannelsespunkter. Standarden er, at man kun må danne sådanne efter mere end 24 timer efter det seneste.


Bemærk at der også findes en guide specifikt om Opgavestyring.


Martin Østerberg anfører:

Jeg synes daglig oprettelse er en dårlig ide. Et problem kan være introduceret for tre uger siden og først manifesteret sig i dag. I mellemtiden kan gendannelsespunkter for 3+ uger være overskrevet. En gang om ugen må være passende. Min erfaring siger mig, at fem GB giver plads til fem  til otte punkter, altså en uge.

Frekvens

Det er meget forskelligt fra bruger til bruger, hvor ofte der bør oprettes et nyt gendannelsespunkt. Hvis man foretager mange ændringer på PC’en, er det rart med hyppige punkter, og har man masser af plads afsat til formålet – og på disken i det hele taget – er det uproblematisk. Er man derimod i bekneb for plads, skal den jo nok ikke bruges på gendannelsespunkter. Så det er hele tiden en afvejning af diskplads holdt op mod brugsmønsteret. Som nævnt i indledningen vil det for den typiske bruger være tilstrækkeligt at afsætte ca. fem gigabyte og så fx oprette et nyt punkt to gange om måneden. Du skal gøre op med dig selv, hvor meget du er rede til at miste!

Overblik over gendannelsespunkterne

Gendannelsespunkterne er godt gemt i Windows, da de er vitale. Du kan ikke engang få lov at se folderen, hvor de er gemt.

Hvis du bruger CCleaner, kan du dog få lov at se dine gendannelsespunkter i menupunktet Værktøjer > Systemgendannelse. Du kan også slette punkterne herfra. Det seneste punkt kan dog af sikkerhedsmæssige årsager aldrig slettes. Det er baggrunden for, at teksten er lysegrå.


Martin Østerberg og Hanne B. Stegemüller, 27. september 2018