Et godt antivirusprogram med rigtig fin backup

Programmet scorer højt i tests. Antivirusprogrammer er en smagssag eller måske snarere en religion, og det vigtigste er ”Sund fornuft”, når du færdes på nettet. Du skal ikke bare klikke løs på “spændende” links – i værste fald ender du med at skulle formatere din harddisk og installere Windows og alle andre programmer påny.

Jeg skriver om Kaspersky Total Security, som jeg har brugt i flere år uden at have haft “uønskede besøg” eller andre ubehageligheder på min maskine.

Fra deres egen side:

 • Beskytter dit “digitale liv” mod internetfarer
 • Sikrer enhver kombination af PC, Mac og Android-enheder
 • Beskytter dig mod identitetstyveri
 • Giver ekstra sikkerhed til netbank og onlinehandel
 • Beskytter børn mod farer på internettet
 • Administrerer alle dine adgangskoder til apps og websteder
 • Beskytter dine foto, musik, og fortrolige dokumenter
 • Verdensklasse sikkerhed – uden at påvirket ydeevnen (Det er korrekt. Det ligger lige så stille i baggrunden og trækker stort set ingen ressourcer.)
 • Forenkler sikkerhedsadministration af alle dine enheder
Pris

Programmet hører til i den dyrere ende af skalalen. Hos e-Gear er der af og til penge at spare. Selv har jeg lige sparet 34 pct. på en fornyelse.  Til gengæld tilbyder de ikke en prøveperiode.

Hent en prøveversion hos Kaspersky

Klik på knappen for at hente prøverversionen – den har 30 dages prøvetid. Jeg har valgt Total Security – Multi Device 2016 – den øverste i venstre kolonne. Klik ”Download nu”. Der kommer en bekræftelse med ”Tak, fordi du købte Kaspersky Total Security – Multi-Device 2016.”, hvilket er noget vrøvl. Jeg har netop ikke købt noget endnu.

Vælg dit operativsystem. Jeg bruger selv Windows, så jeg vælger den øverste ”Download prøveversion”. Der fremkommer den lille boks, der oplyser om at dette er en downloadproces, og at filen kan gemmes eller annulleres. Klik på ”Save file” hvis du vil gemme og installere. Gem filen der hvor du plejer at gemme dine downloads – selv bruger jeg altid skrivebordet, så det er let at finde igen.

Dobbeltklik på den downloadede fil.

Installation
 • Klik på den grønne ”Installer”. Hvis du får ”Vil du tillade, at denne app foretager ændringer på computeren?” svarer du ”Ja”.
 • Herefter går Kaspersky i gang med installationen. Det er et omfattende program, så det kan tage lidt tid – hos mig ca. fem minutter. Når installationen er færdig, kommer der et kvitteringsbillede ”Programmet blev installeret”. Klik ”Afslut”.
 • Hvis programmet ikke starter af sig selv, finder du det via ”luppen” ved startknappen i Windows 10.  Skriv “Kaspersky” (uden anførselstegnene) i søgefeltet.
Aktiver prøveversionen

Du kommer til en side, der hedder ”Aktivering”, hvor der øverst er afsat plads til at indtaste aktiveringskode. Vores mål her er imidlertid at få programmet på prøve, inden vi beslutter os. Klik derfor på linket ”Aktiver prøveversion af programmet”.

Der kommer et vindue med bekræftelse på, at aktiveringen er lykkedes.

Klik på ”Afslut”.

Herefter kommer de forskellige værktøjer og den aktuelle beskyttelsesstatus frem.

Programmet rummer mange muligheder, og der er mange spændende funktioner at udforske. Set fra mit synspunkt er alle funktionerne relevante.

Kaspersky går af sig selv i gang med at aktivere de databaser, der indeholder oplysninger om, hvilke trusler, der findes lige nu med andre ord: virusdefinitioner.

Som nævnt mener Kaspersky, at der lurer mange farer, og det er utvivlsomt også rigtigt. Det første billede du får at se er derfor: ”Beskyttelsen kan være i fare” i orange farve. Når alt er i orden efter en scanning, vises: ”Computeren er beskyttet” og farven er grøn.

Scan: Der er fire muligheder. Firmaet anbefaler, at du kører en ”fuld scanning” umiddelbart efter installationen. Det er en god idé, men det tager lang tid. Hos mig tog det ca. fire timer. ”Hurtig scanning” tager næsten ingen tid. Det, der scannes, er objekter, der indlæses sammen med operativsystemet. ”Selektiv scanning” og ”Scanning af eksterne enheder” giver vist sig selv.

Opdatering

Her holdes der styr på, at alle databaser med virusdefinitioner er up to date sammen med programmodulerne. Opdateringerne foregår automatisk, og du behøver ikke foretage dig noget.

Sikre penge

Her er mulighed for at lægge URL’er (hjemmesideadresser) ind, som kommer til at køre i en særligt sikret browser. Læg URL’er ind som drejer sig om penge, dvs. typisk sider, hvor du skal indtaste oplysninger om kreditkort.

Når du tilgår et websted, der har noget med penge at gøre, kommer programmet uden videre og spørger, om du vil benytte funktionen. Svarer du “Ja” kommer du til nedenstående side, hvor du lægge din URL ind, og efterhånden lærer Kaspersky, hvilke URL’er, der har med penge at gøre. Når URL’en er tilføjet, kører browseren i beskyttet tilstand.

Det er sandsynligt, at der skal tilføjes en undtagelse i din browser, for at det kan fungere. Firmaet har er en fin vejledning her.

Online administration

Åbner til ”My Kaspersky”, som er programmets interaktive side. Gå til ”My Kaspersky” for at håndtere dine forskellige enheder. Du kan ikke bruge Kaspersky til at beskytte din mobiltelefon under iOS, Det er ikke tilfredsstillende.

Håndtering af adgangskoder

Jeg har ikke testet denne del, men der kræves særskilt installation af et selvstændigt program. Hele idéen er, at alle adgangskoder gemmes i én database med et masterpassword. På den måde skal du kun huske et password. Der er mere information (på engelsk) her.

Datakryptering

Data gemmes i en særskilt databoks, der er beskyttet med en adgangskode. Hvis du vil prøve, så klik på ”Opret ny databoks”. Klik ovre i højre side på ”Tilføj filer og mapper til databoksen”. Naviger rundt til de filer, du ønsker at kryptere. Slut med ”Vælg”. Klik oppe til højre på ”Fortsæt

Kaspersky_5

Nu kommer der et billede, hvor du kan give databoksen et navn, angive hvor den skal gemmes, default er i roden af c-drevet, bestemme boksens størrelse, som ikke kan ændres senere. Endelig kan du markere, om der skal oprettes en genvej til skrivebordet.

Næste trin er at angive en adgangskode.

Til sidst bliver du spurgt, om du vil slette de originale filer, for dem er der jo stadig fri adgang til. Hvis det er vigtige filer, du har krypteret, er det nok en god idé at svare ja.

Backup og gendannelse

Kaspersky har et meget effektivt system til backup og gendannelse.Jeg har brugt det en del år, har mange jobs og har prøvet at gendanne filerne. Det hele foregår problemløst.

Der er lavet en række standardjobs, som mange vil kunne klare sig med:

 • Alle filer i mappen “dokumenter” og på skrivebordet
 • Alle billeder og fotos
 • Alle film og videoer
 • Alle musikfiler.

Angiv de mapper, du vil have backup af.  Du kan desværre kun markere et job ad gangen.

Marker dit valg og tryk ”Næste”.

I næste billede tager du stilling til, hvor backuppen skal gemmes. Vælg et drev eller fx Dropbox. Klik ”Næste”. Hvis du vil lave en tidsplan, gør du det her, ellers klikker du bare ”Næste”.

I næste billede kan du give backuppen et navn. Default kan fx være: ”Tag backup af alle filer i mappen Dokumenter og på skrivebordet”. Sørg for at der er flueben i boksen ”Kør backup, når guiden er gennemført”. Klik ”Næste”. På næste billede klikker du på ”Afslut”, så går jobbet i gang.

Hos mig varede jobbet med alle dokumenter ca. fem minutter. Billedfiler og musikfiler tager selvfølgelig meget længere tid.

Det drillede mig lidt at få programmet til at fatte, at jeg havde den korrekte sti til lageret/drevet. Jeg måtte prøve et par gange, før jeg fik det til at virke.

Hvis du får behov for at gendanne, klikker du bare på ”Gendan” ud for det relevante job. Så vises en form for ”Stifinder”, hvor du med flueben kan angive, hvilke filer/mapper du ønsker at gendanne. Alle filer og mapper er markeret som standard.

Klik på ”Gendan valgte filer”. Så kommer der et billede, hvor du skal angive, hvor de gendannede filer skal placeres. Det bedste er formentlig at vælge den øverste ”Oprindelig mappe”.

Forældrekontrol

Nu har jeg ingen børn, så egentlig er dette ret uinteressant 🙂  Det første, der sker, er, at du skal angive en adgangskode. Efter dette kommer der er billede, hvor du tager stilling til, hvor langt adgangskoden skal række. Der kommer endnu et billede, hvor du skal indtaste en adgangskode, og så er du inde i ”Forældrekontrol”. Der er virkelig mange muligheder, og det vil føre for vidt at beskrive dem her. Kig selv efter og leg med mulighederne.

Knappen “Yderligere værktøjer”

Beskyttelse af personlige oplysninger (privat browsing og adgang til webcamera)

Tilstand ”Pålideligt program”. Kaspersky tillader kun start af programmer, der er tillid til – og som er kendt i deres database. Det er en funktion, du selv skal slå til/fra. Hvis du slår det til, går det i gang med at scanne alle programmer, og det tager måske nok sin tid.

”Beskyttelse i skyen”. Jeg kan faktisk ikke se, hvad det går ud på, bortset fra at det er et sikkerhedsnetværk, der forbinder brugere over hele verden.

Skærmtastatur: Jeg ved ikke, hvad det er.

Karantæne: Backupkopier af filer, der er blevet slettet eller ændret under desinficering. Filerne flyttes til en karantænemappe og er derefter uskadelige.

Sårbarhedsscanning: ”Scanner for ubeskyttede fragmenter af programkode”. For mig giver det ikke så meget mening. Men jeg klikkede på ”Kør scanning”. Det tog sin tid, og der blev fundet fire sårbarheder i operativsystemet men ingen sårbare programmer. Klikker du på ”Operativsystemets sårbarheder” kommer du til et nyt billede, hvor det punkt for punkt vises, hvad Kaspersky foreslår, at du gør. Klik på en af linjerne og vælg ”Ret”. Jeg prøvede et par af dem. Det tager et spitsekund at rette en fejl.

Browserkonfiguration: Laver en sikkerhedsanalyse af webbrowserindstillingerne. Hvis du kører værktøjet, kan du fx blive forhindret i at se sites, der bruger ActiveX. Hvis du alligevel har tillid til et sådant site, kan du føje det til rækken af undtagelser. Efter min opfattelse er dette gammel vin på nye flasker. Det er der 27 programmer, der kan.

Kaspersky Rescue Disk: Klik på punktet og du kommer til denne side. Klik på den grønne “Download”-knap. Du får denne fil “krd.iso”, som er 606 Megabyte stor og som du gemmer på skrivebordet. Filen skal brændes på en CD/DVD. Du kan evt. bruge programmet CDBurnerXP til det. Firmaet anbefaler, at man brænder ved den lavest mulige hastighed. Du skal bare klikke på filen/trække den over det rigtige vindue. Du skal ikke dobbeltklikke på den. Når CD’en er brændt, skal du heller ikke dobbeltklikke på den. Det er en redningsdisk, og den skal kun benyttes i “nødstilfælde”.

Ubrugt datarensning: Rydder op i filer, der ikke længere bruges. Klik ”Næste”. Programmet søger efter og finder ubrugte filer. Klik ”Næste”. Programmet laver en rensning. Klik ”Afslut”.

Microsoft fejlfinding: Finder problemer i operativsystemet. Klik ”Næste”. Søgningen efter skader finder helt sikkert noget. Klik ”Næste”. Fejlfindingen gennemføres og det anbefales at genstarte computeren. En anden mulighed er at klikke ”Afslut”.

Efterskrift: Det er min opfattelse, at firmaet er fair mht. deres prøveversioner. Du kommer rent faktisk til at afprøve det hele – ikke bare en lille bid.


Hanne B. Stegemüller, 25. april 2016.