Formål

ImgBurn er et brænderprogram og således i familie med CDBurnerXP. Personligt mener jeg, at CDBurnerXP er noget mere brugervenligt.

Alt til Windows skriver:

ImgBurn er et af de bedste freeware brænderprogrammer til Windows. Med ImgBurn kan du brænde data til CD, DVD, HD DVD og Blu-Ray medier. Som udgangspunkt er ImgBurn enkelt opbygget og har alle sine avancerede funktioner gemt væk i baggrunden. Det gør det nemt for nye brugere at komme hurtigt i gang og avancerede brugere vil glæde sig over, hvor nemt det er at arbejde med ImgBurn.

Kort fortalt, kan du sætte ImgBurn i forskellige “tilstande”:

Read – så læser ImgBurn et medie eller en imagefil.

Build – ImgBurn kan skabe en imagefil fra filer på din PC eller fra et netværk. Du kan også skrive en imagefil direkte til et medie.

Write – skriver eller brænder en imagefil eller data til et medie (CD, DVD, Blu-ray).Verify – tjekker at et medie er 100 pct. læsbart, så du ikke får et fejl-brændt medie.Discovery – du kan indlæse et medie og tjekke den kvalitet dit drev brænder data med.

Hent og installer

Hent programmet via Ninite ved at klikke på knappen. Der hentes en fil ved navn “Ninite ImgBurn Installer.exe”, som du gemmer på skrivebordet.

Dobbeltklik på filen.

Ninite sørger for installationen, og du ender med et billede, hvor sidstnævnte fortæller, at installationen er i orden. Dobbeltklik på ikonet på skrivebordet for at starte programmet.

Definitioner og baggrundsviden

Image: Programmet nævner mange steder “image”. Et image er et billede af PC’en på et givent tidspunkt – egentlig bare et andet ord for en kopi.. Et image vil ofte rumme en ISO-fil, der i én eneste fil indeholder fx hele din Windowsinstallation. ISO-filer komprimerer dine filer.

Filer/mapper: Du gemmer data som en helt almindelig kopi. Det svarer til at kopiere til en anden disk.

Et image/en ISO-fil: Du gemmer data komprimeret. Hvis det er på et bootbart medie, vil data blive pakket ud uden videre

Hvis du kopierer data på en bootbar disk, kan kopien, fx en Windows- eller linuxinstallationsdisk, ikke bruges. Her laver du i stedet et image, som bare er et andet ord for en ISO-fil. På denne måde får du også det værktøj, der skal til at pakke ud med med.

Under Linux, og Windows 8 er der indbygget værktøj, så de selv kan åbne Imagefiler/ISO-filer, som om det er en DVD.

Brug af programmet

Så snart du starter programmet, præsenteres du for de seks valgmuligheder, der er vist på billedet herunder:

Jeg gætter på, at den opgave, du oftest har brug for er “Write files/folders to disk”. Det er derfor den, jeg beskriver her.

Klik i “File” øverst til venstre. Vælg enten at lede efter en kilde-fil eller en kilde-folder (folder er lig mappe). Peg for eksempel på nogle mapper, du vil brænde. Du kan kun vælge en mappe ad gangen. Når mappen er valgt, vises den i venstre side.

Create imagefile from files/folders

Hvis du vil skabe en kopi af fx din installation af Snagit vha. en ISO-fil, skal du vælge “Create image file from files/folders” og så udpege den mappe, hvor Snagit ligger. Hos mig findes den fx her: C:UsersHBSDocumentsSnagit

Klik på den nederste del af billedet med folderen og disken. Husk at angive destinationen, dvs. hvor skal ISO-filen gemmes? Det vil nok typisk være på dit CD- eller DVD-drev.

Filen, der dannes, kommer til at hedde fx “G:Snagit.iso”, hvis du fx valgte at brænde “C:UsersHBSDocumentsSnagit”. Selvom Snagit er et stort program med mange filer, præsenteres det som én ISO-fil med en enkelt fil i komprimeret stand.

Bemærk: ImgBurn er ikke den rette løsning, hvis du fx ønsker at brænde en ISO-fil af dit C:-drev. Det findes der andre programmer, der er langt bedre til. Det kunne fx være Macrium Reflect Free.


Hanne B. Stegemüller, 4. marts 2017